Seobe – Miloš Crnjanski
јун 22, 2020
Lektira – čitati ili ne
септембар 12, 2020

U knjižari “Pismo” imamo sve udžbenike za osnovnu i srednju školu koji vam trebaju, ali, šta raditi sa tolikim znanjem pred vama?

Ako ste ikada zaboravili gde ste ostavili ključeve ili potisnuli važne informacije na testovima ili odgovaranjima, onda ste verovatno poželeli da vam pamćenje bude bolje. Srećom, postoji dosta stvari koje možete učiniti da poboljšate svoju memoriju.

Da biste cementirali podatke u dugoročnu memoriju biće potrebno malo truda, možda čak i potpunu promenu vaše uobičajne rutine učenja, ali postoji nekoliko strategija koje možete da iskoristite da biste izvukli više od uloženog truda.

 

1 USREDSREDITE SVOJU PAŽNJU

Pažnja je jedna od glavnih komponenti pamćenja. Da bi se informacije prebacile iz vaše kratkotrajne memorije u dugoročnu memoriju, morate aktivno pristupati tim informacijama. Pokušajte da učite na mestu na kom nećete imati smetnje poput televizije, muzike ili drugih ometača, što može predstavljati izazov ako ste okruženi bučnim članovima domaćinstva. Odvojite kratko vreme da budete sami.
Zamolite svoje ukućane da vam daju malo prostora i vremena za predstojeća pregnuća.

2 IZBEGAVAJTE GOMILANJE GRADIVA

Proučavanje gradiva tokom nastave pruža vam dovoljno vremena za aekvatnu obradu informacija. Istraživanja pokazuju da studenti koji redovno uče gradivo pamte mnogo bolje od onih koji učenje odrade u jednom maratonskom sedenju. Dakle, bez kampanjskog učenja!

3 STRUKTURA I ORGANIZACIJA

Informacije su u memoriji organizovane u povezanim klasterima (“fiokama”). To možete iskoristiti struktuirajući i organizujući materijale koje proučavate. Pokušajte da grupišete slične pojmove i teme, ili napravite kratak pregled gradiva po tačkama, kako biste sebi napravili širu sliku.

4 KORISTITE MNEMOTEHNIČKA POMAGALA

Mnemotehnička pomagala predstavljaju tehnike koje učenici često koriste ako bi im pomogli u prizivanju informacija. Mnemonija je naprosto način za pamćenje informacija. Na primer, neki termin koji morate da zapamtite možete povezati sa uobičajnim predmetom koji vam je dobro poznat, koji vas asocira na gradivo. Najbolji mnemoničari su oni koji koriste pozitivne slike ili humor. Osmislite rimu, pesmu ili šalu kako biste lakše upamtili određeni segment informacija.

5 RAZRADA I UVEŽBAVANJE

Da biste se prisetili informacija, potrebno je kodirati gradivo u dugoročnu memoriju. Jedna od najefikasnijih tehnika kodiranja poznata je kao detaljna proba. Primer ove tehnike bio bi da se pročita definicija ključnog pojma, prouči definicija tog pojma, a zatim se pročita detaljniji opis šta taj termin znači. Nakon što ponovite ovaj postupak nekoliko puta, primetićete da je prizivanje informacija mnogo lakše.

6 VIZUALIZACJA POJMOVA

Mnogi ljudi imaju veliku korist od vizualizacije informacija koje proučavaju. Obratite pažnju na fotografije, grafikone i ostale slikovne poruke u vašim udžbenicima. Ako nemate vizuelne znakove za ispomoć, pokušajte da kreirate sopstvene. Nacraje grafikone ili figure na marginama svojih beleški ili udžbenika, ili koristite oznake ili olovke u različitim bojama da biste grupisali povezane ideje u svojim pisanim materijalima. Ponekad je čak i pravljenje “puškica” odličan način da se upamti gradivo.

7 POVEŽITE NOVE INFORMACIJE SA STVARIMA KOJE VEĆ ZNATE

Kada proučavate nepoznati materijal, odvojite vreme da razmislite kako se ove informacije odnose na ono što već znate. Uspostavljanjem odnosa između novih ideja i već postojećih znanja, dramatično povećavate verovatnoću da ćete se setiti nedavno usvojenih informacija.

8 ČITAJTE NAGLAS

Istraživanje objavljeno 2017. godine ukazuje na to da čitanje materijala naglas značajno poboljšava pamćenje gradiva. Nastavnici i psiholozi su takođe otkrili da kada učenik objašnjava drugima gradivo, to poboljšava i njegovo pamćenje i razumevanje. Probajte da prenesete znanje svojim ukućanima ili prijateljima i videćete da vam se otvara potpuno nova sfera razumevanja za gadivo koje ste učili.

9 OBRATITE DODATNU PAŽNJU NA TEŠKE INFORMACIJE

Da li ste ikada primetili kako je ponekad lakše setiti se podataka na početku ili kraju poglavlja? Istraživači su otkrili da redosled informacija može igrati značajnu ulogu u prisećanju, što je poznato i kao efekat povezivanja u seriju. Iako podsećanje na središnje informacije može predstavljati izazov, možete preći preko ovog problema ulaganjem dodatnog vremena za uvežbavanje informacija. Druga strategija je da restruktuirate ono što ste naučili kako biste lakše zapamtili gradivo, tako što ćete učiti po celinama da biste ih onda spojili u celinu.

10 SVAKODNEVNO, ALI RAZLIČITO

Još jedan sjajan način da poboljšate mogućnost prizivanja informacija je povremena promena rutine učenja. Ako ste navikli da učite na jednom određenom mestu, pokušajte da se premestite na drugo tokom sledećeg učenja. Ako učite uveče, pokušajte da svako jutro odvojite nekoliko minuta pregledavajući informacije koje ste proučavali prethodne noći. Dodavanjem novina vašem učenju, povećavate efikasnost svojih napora i značajno poboljšavate dugoročnu memoriju.

11 SPAVAJTE

Istraživači već dugo znaju da je san važan za pamćenje i učenje. Spavanje nakon što naučite nešto novo apravo vam može pomoći da brže učite i pamtite bolje, pa makar i kratak popodnevni san u pauzi između učenja. U stvari, jedno istraživanje iz 2014. godine otkrilo je da spavanje nakon učenja nečeg novog vodi do fizičkih promena u mozgu. Dakle, sledeći put kada se budete trudili da naučite nove informacije, razmislite o tome da se dobro naspavate.

 

U našoj knjižari možete naći sve udžbenike za osnovnu i srednju školu, lektire kao i dodatnu literaturu koja će vam olakšati predstojeće školske dane.

 

#učenje #udžbenici #knjižarapismo